Organic Mushrooms
About The Author
10 λαχταριστοί τρόποι να απολαύσεις τους σπόρους chia
1. Ρυζόγαλο χωρίς… ρύζι
Το ρυζόγαλο μας αρέσει πολύ, γιατί λοιπόν να μην το φτιάξουμε και με chia; Πέρα από νόστιμη γεύση, θα σου αρέσει πολύ και γιατί γίνεται πολύ εύκολα, για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καν μαγείρεμα. Ρίξε 3 κουτ. σούπας chia σε 1 φλιτζάνι γάλα, πρόσθεσε μέσα αν θέλεις αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και βάλτο στο ψυγείο για μερικές ώρες (μπορείς να το φτιάξεις από το προηγούμενο βράδυ) να πήξει. Έτοιμο! Αν είσαι vegetarian μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα καρύδας ή φουντουκιού, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου απολαυστικό.
2. Φτιάξε smoothies για super ενέργεια
Τα smoothies είναι μια πολύ έξυπνη και υγιεινή λύση για να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα σου. Για να τα κάνεις ακόμη πιο super, πρόσθεσε chia που είναι απίστευτα καλή πηγή ενέργειας. Αν θέλεις να πάρεις ιδέες για smoothies, ρίξε μια ματιά ΕΔΩ & ΕΔΩ.
3. Η chia αγαπά τα ροφήματα!
Οι περισσότεροι προσθέτουν 1 κουτ. σούπας σπόρους chia σε ένα ποτήρι νερό. Αν το έχεις δοκιμάσει έστω και μία φορά βέβαια, θα ξέρεις ότι αυτός δεν είναι και ο πιο απολαυστικός τρόπος για να την καταναλώσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό και πολύ καλύτερο όμως, αν προσθέσεις τσία στο τσάι σου -ζεστό ή παγωμένο- ή στον χυμό σου, με τον χυμό μήλου να ταιριάζει πολύ με την chia.
4. Κάνε τα αγαπημένα σου γλυκά πιο ξεχωριστά
Λαχτάρισες γλυκάκι; Μπορείς να ετοιμάσεις κάποιο από τα αγαπημένα σου γλυκά, όπως muffin, κέικ μπανάνας ή cookies με chia, δίνοντας τους ξεχωριστή υφή και γεύση. Στα συν και ότι οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, άρα τα γλυκά σου γίνονται αυτομάτως και πιο υγιεινά.
5. Chia και στο γιαούρτι
Είναι από τους πιο κλασικούς τρόπους για να απολαύσεις την chia. Απλά προσθέτεις λίγη στο γιαούρτι σου κι αν θέλεις μπορείς να το κάνεις ακόμη πιο χορταστικό, προσθέτοντας και δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) και έχεις ένα τέλειο πρωτινό!
6. Μπάρες δημητριακών από τα χεράκια σου
Οι μπάρες δημητριακών είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα σου, ενώ είναι ιδανικές και για σνακ ανάμεσα στα γεύματα, καθώς και μετά το γυμναστήριο. Αντί να πάρεις έτοιμες μπάρες όμως, προτίμησε να τις φτιάξεις με τα χεράκια σου, για να συνδυάσεις και τα superfoods που σου αρέσουν και μην παραλείψεις να προσθέσεις και chia, που χάρη στις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες που περιέχει σε χορτάνει, σου δίνει ενέργεια και σε βοηθά να χάσεις βάρος. Δες συνταγή για μπάρες ΕΔΩ.
7. Ντιπάκια με chia
Μπορεί να σου ακούγεται απίστευτο, ωστόσο η chia ταιριάζει πολύ στα ντιπ και τα αλείμματα, από το γουακαμόλε μέχρι το… τζατζίκι! Μην το φοβηθείς, θα δώσει ξεχωριστή γεύση και υφή στα κλασικά ντιπάκια, που θα σου αρέσει πολύ.
8. Τραγανή κρούστα για το κρέας και το ψάρι
Αντί να βάζεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις στο κρέας, τα μπιφτέκια και το ψάρι για να κάνουν κρούστα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σπέσιαλ μίγμα που φτιάχνεις με 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο και 1 κουτ. σούπας chia. Η κρούστα που θα δημιουργηθεί εκτός από τραγανή θα είναι και πιο υγιεινή. Για περισσότερη γεύση μπορείς να προσθέσεις στο μίγμα ό,τι μπαχαρικά προτιμάς. Σημείωση, αυτό το μίγμα είναι για κρέας και ψάρι που ψήνονται στο φούρνο και όχι για τηγανητά.
9. Ακόμη πιο τραγανά κρακεράκια
Τα κρακεράκια από chia είναι απλά πεντανόστιμα! Τα φτιάχνεις αναμιγνύοντας αγαπημένους σας σπόρους, όπως σουσάμι, ηλιόσπορους και chia φυσικά, σε αναλογία ½ φλιτζάνι σπόροι με 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτεις μυρωδικά της επιλογής σου και τα ψήνεις στον φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ταιριάζουν πολύ και με τα ντιπάκια που είπαμε πριν!
10. Χρησιμοποίησε την ως γαρνιτούρα
Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος για να εντάξεις την τσία στη διατροφή σου, από το να την χρησιμοποιήσεις ως γαρνιτούρα σε σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, σε σούπες και όπου αλλού προτιμάς.
Πηγή: www.olivemagazine.gr
Λιναρόσπορος θρεπτική αξία
Ο λιναρόσπορος (Linum usitatissimum, L.) είναι ένας καρπός με πλούσια διατροφική και θρεπτική αξία, ιδιότητες και οφέλη στην υγεία. Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν λιγνάνες, μια κατηγορία φυτοοιστρογόνων, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η προστατευτική τους δράση φαίνεται ότι αυξάνεται όσο μικρότερη είναι η ηλικία που αρχίζει η κατανάλωση τους. Επίσης φαίνεται ότι μπορούν να δράσουν προστατευτικά απέναντι σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο συμβάλουν επίσης:
Στην ανακούφιση από την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Στην μείωση των αυξημένων λιπιδίων του αίματος, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Στην μείωση του χρόνου αποκατάστασης των καταπονημένων μυών μετά την άσκηση.
Στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας και αντοχής του σώματος.
Στη θεραπεία του εκζέματος, της ψωρίασης και της πιτυρίδας
Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ανθρώπους.
Στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα
Στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας
Αν και σήμερα στην πράξη πολύ λίγο χρησιμοποιείται ο λιναρόσπορος για θεραπευτικούς σκοπούς, κατά το παρελθόν η χρήση του ήταν αρκετά διαδεδομένη. Η λαϊκή ιατρική, η οποία ανέδειξε πρώτη ως ένα βαθμό τις φαρμακευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, σήμερα ενισχύεται από τη σύγχρονη ιατρική, καθώς και από τη διατροφική έρευνα και αναδεικνύεται ο λιναρόσπορος και τα προϊόντα του ως πολύτιμα διατροφικά-φαρμακευτικά προϊόντα που δικαιώνουν την αρχή του Ιπποκράτη: Η τροφή σου το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου.
Αν κατά την εξαγωγή του λιναρόσπορου, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, μπορεί ορισμένα συστατικά του να υποστούν υποβάθμιση με αποτέλεσμα να μην περιέχει τη ίδια ποσότητα σε λιγνάνες όπως βρίσκονται στους σπόρους του λιναριού. Το λινέλαιο είναι εύκολο στη χρήση του και η περιεκτικότητά του σε ω-3 είναι πολύ υψηλή. Το καθαρό λινέλαιο μπορεί να προστεθεί σε φαγητά και ειδικά στις σαλάτες ή να το προσθέτουμε στα σάντουιτς. Αντέχει θερμοκρασίες μέχρι 176 °C για 2 ώρες. Είναι όμως προϊόν το οποίο εκτός ψυγείου, οξειδώνεται και ταγγίζει πολύ γρήγορα και έχει μια δυσάρεστη οσμή. Ακόμη και όταν διατηρείται υπό ψυχρές συνθήκες, έχει μια διάρκεια ζωής μόνο μερικών εβδομάδων. Το λινέλαιο που έχει δυσάρεστη οσμή θα πρέπει να απορρίπτεται.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο λιναρόσπορος ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και για αυτό μπορεί να καταναλώνεται από άτομα που έχουν αλλεργία στα θαλασσινά ή δεν καταναλώνουν καθόλου ψαρικά.
Λινέλαιο περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες (Β1, Β2, C, Ε, καροτένιο), ωμέγα-6 και ωμέγα-9 απαραίτητα λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, σίδηρο και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο.
Ο λιναρόσπορος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα. Στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής και βιολογικής διατροφής, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο αλεύρι από λιναρόσπορο.
O λιναρόσπορος κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε διάφορους τύπους: π.χ. σκούρος ο οποίος δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία και είναι πολύ θρεπτικός, και αποφλοιωμένος ο οποίος έχει ανοιχτό ξανθό χρώμα και γενετικά τροποποιημένος, που είναι πορτοκαλοκόκκινος.
Μουλιάστε αποβραδίς τους σπόρους σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει, και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρώμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι.
Δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση για το λινέλαιο. Η ημερήσια δόση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και θα πρέπει να καθορίζεται σε συνεννόηση με το γιατρό σας. Λιναρόσπορο ή λινέλαιο: 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα, ή 1-2 κάψουλες ημερησίως. Το Λινέλαιο περιέχει περίπου 7 γραμμάρια ALA (α-λινολενικό οξύ) ανά 15 mL (1 κουταλιά) και περιέχει περίπου 130 θερμίδες. Όταν λαμβάνεται σε λογικές δόσεις, το λινέλαιο είναι απίθανο να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Εάν καταναλώσετε περισσότερο από 30 γραμμάρια λινέλαιου (περίπου δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα), μπορεί να παρουσιαστεί διάρροια ή μαλακά κόπρανα. Υπάρχει περίπτωση επίσης ορισμένα άτομα να είναι αλλεργικά στο λιναρόσπορο (κνησμό, εξάνθημα, οίδημα, δυσκολία αναπνοής ή κατάποσης). Προσοχή επίσης στις υψηλές δόσεις σε άτομα με αιμορροφιλία ή άλλη αιμορραγική διαταραχή.
Πηγή: www.mydiatrofi.gr
Τα οφέλη της βρώμης
Είναι αποτοξινωτική: Χάρη στην μεγάλη της περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ενισχύει την παραγωγή λεκτίνης στο συκώτι με αποτέλεσμα να προωθεί την αποβολή τοξινών από το σώμα. Η κατανάλωση βρώμης είναι επίσης καλή για τον καθαρισμό των αρτηριακών τοιχωμάτων, καθώς οι ίνες δημιουργούν ένα φράγμα ενάντια στα κατάλοιπα λίπους που συγκεντρώνονται στα αρτηριακά τοιχώματα και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα χοληστερόλης, καρδιακά προβλήματα, κτλ.
Βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Αυτό είναι ένα καταπληκτικό νέο ιδίως για άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Σίγουρα πρέπει να την προσθέσετε στην διατροφή σας για να βελτιώσετε την πέψη του αμύλου και να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα της γλυκαιμίας, κυρίως μετά το φαγητό. [Πηγή: WebMD]
Βελτιώνει την πέψη: Η βρώμη βοηθά στην μείωση των οξέων της χοληδόχου κύστης, ενώ παράλληλα διευκολύνει την διάβαση του εντέρου και προλαμβάνει την δυσκοιλιότητα κι έτσι είναι ιδανική για εσάς που αντιμετωπίζετε πρόβλημα μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό σας γεύμα. Επιπλέον, αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για άτομα που κάνουν δίαιτα. Η βρώμη είναι πλούσια σε υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, με αποτέλεσμα η αίσθηση της ικανοποίησης να παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημακαι να κόβετε η όρεξη για φαγητό κάθε φορά.
Περιέχει πολλές πολύτιμες πρωτεΐνες: Η βρώμη περιέχει συνολικά οκτώ βασικά αμινοξέα, κι έτσι αυτομάτως μετατρέπεται σε μια πηγή πρωτεϊνών σπουδαίας βιολογικής αξίας. Αυτή η ιδιότητα, της επιτρέπει να σχηματίζει νέους ιστούς στο σώμα σας.
Είναι αντικαρκινική: Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τις ιδιότητες και τα οφέλη της βρώμης ως προστατευτική δύναμη κατά του καρκίνου, μια ασθένεια που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε αυτή τη χώρα όπως και σε πολλές άλλες. Αυτό οφείλεται στις φυτοχημικές ουσίες που περιέχει. Επομένως, για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή του παχέος εντέρου στο 10%, σας προτείνουμε να καταναλώνετε καθημερινά βρώμη.
Κάνει καλό στην καρδιά σας: Αυτό οφείλεται στην μεγάλη της περιεκτικότητα σε λινελαϊκά και λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, επίσης γνωστά ως «καλά λιπαρά» τα οποία βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης (Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), που ενισχύει τις λειτουργίες της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Βοηθά το κεντρικό νευρικό σας σύστημα: Χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει η βρώμη, αναπτύσσει, διατηρεί, και εξισορροπεί την λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Προλαμβάνει τα προβλήματα θυρεοειδούς: Κυρίως τα προβλήματα υπερθυρεοειδούς, καθώς περιέχει ιωδίνη, ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στην σωστή λειτουργία των σχετικών αδένων.
Προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Περιέχει τα αναγκαία επίπεδα ασβεστίου για την καλή υγεία των οστών προλαμβάνοντας την απομετάλλωση. [Πηγή: Έρευνα του Δρ. Prasad Rasane από το Πανεπιστήμιο Banaras Hindu]
Βοηθά στην απώλεια βάρους: Γι αυτό τον λόγο, πρέπει να την καταναλώνετε με άδειο στομάχι ή στο πρωινό σας, μαζί με αποβουτυρωμένο γάλα ή γάλα σόγιας, χυμό πορτοκάλι ή με ξηρούς καρπούς.
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ενέργειας και γι αυτό σας προτείνουμε να είναι το πρώτο πράγμα που καταναλώνετε το πρωί ή πριν το μεσημέρι, ειδικά για άτομα που λείπουν από το σπίτι για πολλές ώρες την ημέρα επειδή δουλεύουν ή για άτομα που βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο.
Είναι σπουδαίος σύμμαχος για θεραπείες αισθητικής: Μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της βρώμης και χωρίς να την καταναλώνετε. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε τοπικά (εξωτερική χρήση) μαζί με μια ενυδατική κρέμα και να την μετατρέψετε σε ένα πραγματικά εκπληκτικό απολεπιστικόπροσώπου. Είναι η πιο οικονομική θεραπεία αισθητικής.
Πηγή: www.meygeia.gr
Βιολογικά τρόφιμα από δίκοκκο στάρι ολικής
Διατροφικές ιδιότητες
Η αυξανόμενη προτίμηση του κοινού στην βιολογική γεωργία και στην υγιεινή διατροφή, ανανέωσε το ενδιαφέρον για το δίκοκκο σιτάρι, τα προϊόντα του οποίου, έχουν διαιτητικά και διατροφικά πλεονεκτήματα. Ένας βασικός παράγοντας στα διαιτητικά χαρακτηριστικά των σιταριών (αλλά και των άλλων ειδών σιτηρών) είναι η περιεκτικότητά τους στην πρωτεΐνη γλουτένη. Το δίκοκκο σιτάρι έχει πολύ χαμηλό δείκτη γλουτένης (35%) σε σύγκριση με τα μαλακά σιτάρια. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της γλουτένης σε ένα αλεύρι, τόσο αυξάνει η αρτοποιητική ικανότητα του αλευριού. Δηλαδή, το ψωμί «φουσκώνει». Αυτό οφείλεται, λόγω της ελαστικότητας της γλουτένης, στον εγκλωβισμό φυσαλίδων CO2, το οποίο παράγεται κατά την ζύμωση. Το ψωμί, λοιπόν, από αλεύρι δίκοκκου σιταριού δεν «φουσκώνει» όπως αυτό που παράγεται από αλεύρι μαλακού σιταριού, λόγω, ακριβώς, της μικρής περιεκτικότητας σε γλουτένη. Σε πολλά άτομα, η γλουτένη προκαλεί αλλεργίες αλλά και συμπτώματα δυσανεξίας, η ακραία μορφή της οποίας είναι η «κοιλιοκάκη» (coeliac disease). Συγκρινόμενο με το σιτάρι, στο δίκοκκο σιτάρι βρέθηκαν 20-60% υψηλότερες συγκεντρώσεις σιδήρου (Fe++), ψευδαργύρου (Zn++), χαλκού (Cu++), μαγνησίου (Mg++) και φωσφόρου (P++). Τα ανόργανα στοιχεία δεν είναι βιοδιαθέσιμα, λόγω δέσμευσής τους από το φυτικό οξύ. Η υψηλότερη όμως δραστηριότητα του πεπτικού ενζύμου φυτάση στο δίκοκκο σιτάρι (έναντι του μαλακού σιταριού), παίζει ρόλο στην αύξηση της θρεπτικής ποιότητας του αλευριού του, λόγω αποδέσμευσης του φωσφόρου από το μόριο του φυτικού οξέος. Η μεγάλη περιεκτικότητα του δίκοκκου σιταριού σε μαγνήσιο (Mg++), έναντι του κοινού μαλακού σιταριού, θεωρείται ότι του προσδίδει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, ως τρόφιμο. Το δίκοκκο σιτάρι, έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Το δίκοκκο σιτάρι, μπορεί να συνιστάται ως βασικό εναλλακτικό σιτηρό, έναντι του σιταριού, στη διατροφή. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στους διαβητικούς, ο δείκτης γλυκαιμίας του δίκοκκου σιταριού είναι 40, με αποτέλεσμα την καλή ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και γι' αυτόν τον λόγο συνιστάται στη διατροφή των διαβητικών. Ακόμη περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β, προβιταμίνη Α (που επενεργεί στην καλή όραση και την πρόληψη της ξηροδερμίας), καθώς και βιταμίνη Ε με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του δίκοκκου σιταριού σε φυτικές ίνες, συνιστάται να ενταχθεί στο διαιτολόγιο, δεδομένου ότι ελαττώνεται ο κίνδυνος πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως, διαβήτη, καρκίνου, στεφανιαίας νόσου, ενώ η κατανάλωση δίκοκκου σιταριού προστατεύει τον καταναλωτή από καρκίνο του παχέος εντέρου, σκωληκοειδίτιδα, αιμορροΐδες, κιρσούς των κάτω άκρων, κ.ά. Επιπλέον, η κατανάλωση δίκοκκου σιταριού προστατεύει τον καταναλωτή με πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως, ελκώδη κολίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατάθλιψη, κ.ά.
Από τον Φώτη Γραβάνη, ομότιμου καθηγητή Φυτοπροστασίας στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
Πηγή: www.eleftheria.gr
Ομελέτα με Βρώμη και Κατσικίσιο τυρί
ΥΛΙΚΑ
10 gr. νιφάδες βρώμης
50 ml. γάλα
2 αυγά
50 gr. κατσικίσιο τυρί
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Πάπρικα
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπολ ρίχνεις την βρώμη, προσθέτεις το γάλα, ανακατεύεις και το αφήνεις 5 λεπτά στην άκρη.
2. Ψιλοκόβεις το κρεμμυδάκι, μόνο τα πράσινο μέρος.
3. Προσθέτεις στο μείγμα βρώμης τα αυγά, την πάπρικα και τα ανακατεύεις να γίνουν ένα μείγμα.
4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτεις το μείγμα.
5. Δεν ανακατεύεις καθόλου, χαμηλώνεις την θερμοκρασία και αφήνεις την ομελέτα να σιγοψηθεί περίπου 7-8 λεπτά.
6. Στα 4 λεπτά προσθέτεις το τυρί σε κυβάκια.
7. Όταν η ομελέτα δείχνει ψημένη στην επιφάνεια την βγάζεις.
Choco banana cake χωρίς αλεύρι και ζάχαρη
Κλασσική Sour Cream
Υλικά
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ ξινόγαλο
40 γρ μαραθόσπορος
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε τους σπόρους του μάραθου και τους καβουρδίζουμε ελαφρώς.
Όταν ο μαραθόσπορος είναι έτοιμος τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον τοποθετούμε στο ξύλο κοπής, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τους ψιλοκόβουμε και τους αφήνουνε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ή μπασίνα βάζουμε το γιαούρτι, το ξινόγαλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη και βελούδινη κρέμα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μαραθόσπορο και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
Βιολογικό Κριθαράκι δίκοκκο με απάκι και γραβιέρα
Υλικά
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
150 γρ. απάκι
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. κρητική γραβιέρα
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 1/2 κ.γλ. ξερό
150 ml λευκό ξηρό κρασί
λάδι
ξύσμα από πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το απάκι
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το απάκι σε φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (διαβάθμιση 1-9 στο 8).
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο αν βάλουμε φρέσκο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά για περίπου ένα λεπτό.
Προσθέτουμε την μανέστρα και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί η μανέστρα και να γυαλίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε ως να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου κουταλιά κουταλιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιεί όλο τον ζωμό και να χυλώσει. (έχουμε χαμηλώσει την ένταση της φωτιάς, από 1-9 το έχουμε βάλει στο 6).
Κόβουμε την γραβιέρα σε κύβους.
Όταν απορροφήσει όλο τον ζωμό αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την γραβιέρα, ανακατεύουμε καλά.
Τρίβουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε αμέσως.
Βιολογικό Κεχρί με πράσο
ΥΛΙΚΑ
700 γρ. πράσα καθαρισμένα
250 γρ. κεχρί
1/3 ματσάκι άνηθο
4 φλ. ζωμό λαχανικών
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μελώσουν.
Προσθέτουμε το κεχρί και το ζωμό, αλατίζουμε και βράζουμε για 15' περίπου, μέχρι να αφρατέψει το κεχρί και να απορροφηθούν τα υγρά.
Λίγο πριν σβήσουμε το μάτι, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
Σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε όσο ελαιόλαδο θέλουμε και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κίτρινη κολοκύθα γεμιστή με κινόα, μανιτάρια και σος από ταχίνι
Υλικά για 4 μερίδες
2 κίτρινες κολοκύθες, κομμένες στα 2
2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
Πιπέρι
Κύμινο ή και κουρκουμά
2 κ.γ. πάπρικα
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
1 κούπα βρασμένο κινόα (σκέτο ή με μανιτάρια για έξτρα πρωτεΐνες)
¼ κούπα ψιλοκομμένο βασιλικό
Για την σος
¼ κούπα ταχίνι
Χυμός από 1 πορτοκάλι
½ κ.γ. θυμάρι
Οδηγίες
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 ºC. Αφαιρείτε το εσωτερικό από τις κολοκύθες, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο κύμινο ή και κουρκουμά. ( τον κουρκουμά τον βάζω παντού!!)
Κόβετε τις κολοκύθες στη μέση, τις βάζετε σε ένα ταψί ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνετε στο φούρνο μαζί με το δενδρολίβανο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα πιρούνι. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη.
Μέχρι να ψηθεί ρίχνετε σε ένα μπολ το βρασμένο κινόα με τα μανιτάρια, το βασιλικό, ενώ σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε το ταχίνι, το χυμό πορτοκάλι και το θυμάρι.
Γεμίζετε την κολοκύθα με το κινόα, τα μανιτάρια και το βασιλικό και περιχύνετε με την σος