Organic Mushrooms
About The Author
Βιολογικό Φαγόπυρο με σπανάκι και γαρίδες
ΥΛΙΚΑ
½ κούπα φαγόπυρο
1 κούπα νερό ή, ακόμα καλύτερα ζωμό, λαχανικών
1 κουταλάκι αλάτι
500 γρ. σπανάκι καλά καθαρισμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι σε κομματάκια
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1 κούπα χυμό φυσικής ντομάτας
½ ποτηράκι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
4 μεγάλες γαρίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε πλατύ σκεύος τσιγαρίζω το φρέσκο κρεμμύδι και στη συνέχεια το ξερό. Προσθέτω το φαγόπυρο και λίγο μετά σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το σπανάκι και δυο λεπτά μετά το νερό ή τον ζωμό λαχανικών. Στη συνέχεια προσθέτω το χυμό ντομάτας και αλατοπίπερο. Αφήνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να βράσουν με ανοιχτό καπάκι για να μην δημιουργήσω περισσότερα υγρά.
Στη γκριλιέρα ψήνω τις καθαρισμένες γαρίδες με χοντρό αλάτι. Για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να σφίξουν.
Περίπου 20 λεπτά μετά το σπανάκι με το φαγόπυρο έχει πιει τα πολλά υγρά. Σερβίρω στολίζοντας από πάνω τις ψημένες γαρίδες.
Κρασί λευκό και έξτρα πιπέρι ή και τριμμένη παρμεζάνα.
Παστίτσιο με βιολογικό Bucatini Δίκοκκο και κιμά σόγιας βιολογικό
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο bucatini No 5 δίκοκκο
Για τον κιμά σόγιας:
2 φλιτζάνια τσαγιού κιμά σόγιας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/3 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 μπαχάρια
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο γαρύφαλο
λίγη κανέλα
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
Για την κρέμα:
5 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας(πουρέ)
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγη φρυγανιά για το πασπάλισμα
λίγα κυβάκια μαργαρίνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη σόγια με 6 φλιτζάνια νερό για να φουσκώσει.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να μείνει με κλειστό καπάκι, για περίπου 45΄.Κατόπιν, σουρώνουμε τη σόγια.
Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, να ξανθύνουν.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 45΄, να βράσει και να δέσει η σάλτσα.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, ελαφρά.
Σουρώνουμε και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και τη κρέμα.
Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα το πουρέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το αλεύρι.
Το ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό με το πουρέ, ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει.
Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε και αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια.
Απο πάνω ρίχνουμε τον κιμά (αφού έχουμε αφαιρέσει τα μπαχάρια), στρώνουμε με ένα πιρούνι να καλύψει όλη την επιφάνεια και κατόπιν βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Απλώνουμε από πάνω την κρέμα.
Τέλος, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε κατά τόπους μικρά κυβάκια μαργαρίνης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40΄-50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.
Μπιφτέκια με Νιφάδες βρώμης ή κινόα
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχαρίσιο άπαχο κιμά
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 2 καρότα τριμμένα
- 2 κολοκυθιά τρυφερά τριμμένα
- 2 πιπεριές κόκκινη και κίτρινη τριμμένες
- 4 κ.σ. νιφάδες βρώμης (ή ψίχουλα από ψωμί χωρίς γλουτένη ή βρασμένο φαγόπυρο ή βρασμένη κινόα)
- 4 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 2-3 κ.σ. μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο
- αλάτι
- πιπέρι
- πουρές λαχανικών για το σερβίρισμα
- ανάμεικτη πράσινη σαλάτα για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα μοσχαρίσια μπιφτέκια, βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και περιχύνουμε με το ξίδι. Τρίβουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και τις νιφάδες και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα τον κιμά μέχρι σχεδόν ν’ αλλάξει χρώμα. Αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο για 30΄.
Πλάθουμε 5 μεγάλα μπιφτέκια και τα πατάμε ελαφρά στις παλάμες να πλατύνουν. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και ψήνουμε τα μπιφτέκια 5΄ από κάθε πλευρά.
Πηγή: www.argiro.gr
Κοτόπουλο από την επαρχία Σετσουάν!
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο, σε κύβους 3 εκ.
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (ξεχωρίζουμε το λευκό και το πράσινο μέρος)
- 25 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 6-8 πιπερίτσες ξερές, καυτερές, ολόκληρες
- 100 γρ. φιστίκια αράπικα, χοντροσπασμένα
- αλάτι
Για τη μαρινάδα
- 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουτ. σούπας λευκό κρασί
- 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
Για τη σάλτσα
- 1 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού σάλτσα σόγιας
- 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
- 1/2-1 κουτ. σούπας πιπέρι
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη, λευκή
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο ζωμό ή νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Ρίχνουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και μαρινάρουμε για 30 λεπτά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τις πιπεριές στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 10 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη σάλτσα και τα 2/3 από τα φιστίκια και μαγειρεύουμε για άλλο 1/2 λεπτό. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι (η σόγια είναι ήδη αρκετά αλμυρή). Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φιστίκια και το πράσινο κρεμμυδάκι.
Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας
Πηγή: http://www.gastronomos.gr
Σαλατα με Φακες Μπελουγκα
Συγγραφέας: Σταυρούλα Κρίκη
Μερίδες: 3
Συστατικά
1 φλιτζάνι φακές μπελούγκα
2 φύλλα δάφνης
4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
μία μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
½ φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί σε ροδελίτσες
4 λιαστές ντομάτες σε κομμάτια
αλάτι και πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γραμμάρια απάκι (προαιρετικά)
3-4 φέτες χαλούμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα καταρολάκι βράστε νερό με λίγο αλάτι, τα φύλλα δάφνης και τα κλωναράκια θυμαριού. Αφού βράσει το νερό, βάλτε μέσα τις φακές μπελούγκα και αφήστε να βράσουν για 20 λεπτά.
Στραγγίξτε τις φακές και αφαιρέστε τα ξυλαράκια του θυμαριού μαζί με τα φύλλα δάφνης.
Βάλτε τις σουρωμένες φακές σε ένα μπόλ. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά: καλαμπόκι, αγγουράκι τουρσί, λιαστές ντομάτες και το απάκι και τυρί εάν θέλετε.
Αλατοπιπερώστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και προσθέστε και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάλτε στο ψυγείο και σερβίρετε κρύα.
Σημειώσεις
Στην ανάλυση δεν περιλαμβάνεται το τυρί και το απάκι.
Πηγή:stavroulacooking.com
Ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο στάρι βιολογικό
ΨΩΜΙ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΙΤΑΡΙ
ΥΛΙΚΑ:
1000 γρ. αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι
10 γρ. ξηρή μαγιά
– αλάτι
630 ml νερό
20 ml ξίδι βαλσάμικο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι μαζί με τη μαγιά και το αλάτι προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με την μαγιά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και το ξύδι και ζυμώνουμε για 6 λεπτά στο χέρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και ζυμώνουμε για άλλα 4 λεπτά στο χέρι. Προσέχουμε η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ προσθέτοντας ελάχιστο αλεύρι.
Κόβουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φραντζόλας.
Αλείφουμε με λάδι δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ και βάζουμε τα κομμάτια της ζύμης, και τα τοποθετούμε σε κάποιο ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
Ψήνουμε στους 190°C για περίπου 45 λεπτά.
Αφήνουμε τα ψωμιά να κρυώσουν για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Πηγή: archaiamessini.gr
Πουτίγκα με σοκολάτα και βιολογικούς σπόρους chia
Συστατικά για μία μερίδα
1/4 κούπας σπόροι chia
3/4 κούπας γάλα αμυγδάλου
1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη
Μικρές κουταλιές ζάχαρη (1 – 2 κουταλάκια του γλυκού)
Εκτέλεση
Συνδυάστε τους σπόρους chia με το γάλα αμυγδάλου. Προσθέστε τη σκόνη κακάο και τη ζάχαρη(αναλόγως πόσο γλυκό το θέλετε) και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για 30 λεπτά ή όλη τη νύχτα μέχρι να πήξει. Ανακατέψτε και απολαύστε!
Πηγή: www.shape.gr
Παγωτό μπανάνα με χαρουπόσκονη
Υλικά
3 ώριμες μπανάνες
2 κ. σ. χαρουπόσκονη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες.
Τις βάζουμε στην κατάψυξη, αραιά μεταξύ τους για να μην γίνουν μια μάζα και τις αφήνουμε να παγώσουν (ή να μισοπαγώσουν). Αν τις "ξεχάσετε" στην κατάψυξη ή δεν μπορείτε άμεσα να φτιάξετε το παγωτό, μην ανησυχείτε. Όταν θελήσετε να το φτιάξετε, βγάλτε τις από την κατάψυξη και αφήστε τις να ξεπαγώσουν για 10 λεπτά, ώστε να μπορείτε να τις λιώσετε στο μπλέντερ και να μην το κάψετε.
Χτυπάμε τις μπανάνες στο μπλέντερ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη χαρουπόσκονη, ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ να ενωθούν και το παγωτό μας είναι έτοιμο.
Μπορούμε να φάμε ακόμα και την ίδια στιγμή, ή να το βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσει περισσότερο.
Παγωμένη Λεμονάδα με βιολογικό κουρκουμά
Παγωμένη Λεμονάδα με βιολογικό κουρκουμά
Υλικά:
2 κούπες νερό
1και 1/2 κούπα πάγο
1/2 της κούπας φρέσκος χυμός βιολογικών λεμονιών
1-2 κουταλάκια βιολογικό κουρκουμά
1/2 κουταλάκι στέβια
ελάχιστο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάτε για 60 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το περιεχόμενο και να διαλυθεί ο πάγος.
Αφήνετε 30 δευτερόλεπτα να κάτσει πριν σερβίρετε σε ποτήρια στα οποία προσθέτετε ακόμη λίγο πάγο.
Καταναλώστε το αμέσως!
Μπορείτε να ετοιμάσετε την ίδια συνταγή με πορτοκάλι μειώνοντας την ποσότητα του νερό κατά μισή κούπα.
Διατροφική αξία: Μερίδα: 1ποτήρι | Θερμίδες: 9kcal | Υδατάνθρακες: 1g | Πρωτεΐνη: 0.3g | Λιπαρά: 1g | Κορεσμένα Λιπαρά: 0.3g | Αλάτι: 6mg | Φυτικές ίνες: 1g | Σάκχαρα: 0.7g
Καλοκαιρινή σαλάτα με βιολογική κινόα
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΚΙΝΟΑ ΜΕ ΑΓΓΟΥΡΙ
ΥΛΙΚΑ:
1 αγγούρι
2 κούπες ελαφρά βρασμένης κινόα
1/2 κούπας κρεμμύδι ξερό κόκκινο σε καρέ
1/2 κούπας φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
1/3 κούπας ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
λεμονάτη ιταλική βινεγκρέτ (ακολουθεί ο τρόπος παρασκευής)
ΛΕΜΟΝΑΤΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μείγμα βοτάνων
λίγο αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα
και σερβίρετε αμέσως.Η κινόα θα πρέπει να έχει κρυώσει
πριν την προσθέσετε στη σαλάτα.