Υλικά
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
150 γρ. απάκι
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. κρητική γραβιέρα
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο 
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 1/2 κ.γλ. ξερό
150 ml λευκό ξηρό κρασί
λάδι
ξύσμα από πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το απάκι
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το απάκι σε φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (διαβάθμιση 1-9 στο 8).
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο αν βάλουμε φρέσκο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά για περίπου ένα λεπτό.
Προσθέτουμε την μανέστρα και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί η μανέστρα και να γυαλίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε ως να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου κουταλιά κουταλιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιεί όλο τον ζωμό και να χυλώσει. (έχουμε χαμηλώσει την ένταση της φωτιάς, από 1-9 το έχουμε βάλει στο 6).
Κόβουμε την γραβιέρα σε κύβους.

Όταν απορροφήσει όλο τον ζωμό αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την γραβιέρα, ανακατεύουμε καλά.
Τρίβουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε αμέσως.