Organic Mushrooms

| Comment count: 0

10 λαχταριστοί τρόποι να απολαύσεις τους σπόρους chia

1. Ρυζόγαλο χωρίς… ρύζι
Το ρυζόγαλο μας αρέσει πολύ, γιατί λοιπόν να μην το φτιάξουμε και με chia; Πέρα από νόστιμη γεύση, θα σου αρέσει πολύ και γιατί γίνεται πολύ εύκολα, για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καν μαγείρεμα. Ρίξε 3 κουτ. σούπας chia σε 1 φλιτζάνι γάλα, πρόσθεσε μέσα αν θέλεις αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και βάλτο στο ψυγείο για μερικές ώρες (μπορείς να το φτιάξεις από το προηγούμενο βράδυ) να πήξει. Έτοιμο! Αν είσαι vegetarian μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα καρύδας ή φουντουκιού, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου απολαυστικό.

 

2. Φτιάξε smoothies για super ενέργεια
Τα smoothies είναι μια πολύ έξυπνη και υγιεινή λύση για να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα σου. Για να τα κάνεις ακόμη πιο super, πρόσθεσε chia που είναι απίστευτα καλή πηγή ενέργειας. Αν θέλεις να πάρεις ιδέες για smoothies, ρίξε μια ματιά ΕΔΩ & ΕΔΩ.

 

3. Η chia αγαπά τα ροφήματα!
Οι περισσότεροι προσθέτουν 1 κουτ. σούπας σπόρους chia σε ένα ποτήρι νερό. Αν το έχεις δοκιμάσει έστω και μία φορά βέβαια, θα ξέρεις ότι αυτός δεν είναι και ο πιο απολαυστικός τρόπος για να την καταναλώσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό και πολύ καλύτερο όμως, αν προσθέσεις τσία στο τσάι σου -ζεστό ή παγωμένο- ή στον χυμό σου, με τον χυμό μήλου να ταιριάζει πολύ με την chia.

 

4. Κάνε τα αγαπημένα σου γλυκά πιο ξεχωριστά
Λαχτάρισες γλυκάκι; Μπορείς να ετοιμάσεις κάποιο από τα αγαπημένα σου γλυκά, όπως muffin, κέικ μπανάνας ή cookies με chia, δίνοντας τους ξεχωριστή υφή και γεύση. Στα συν και ότι οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, άρα τα γλυκά σου γίνονται αυτομάτως και πιο υγιεινά.

 

5. Chia και στο γιαούρτι
Είναι από τους πιο κλασικούς τρόπους για να απολαύσεις την chia. Απλά προσθέτεις λίγη στο γιαούρτι σου κι αν θέλεις μπορείς να το κάνεις ακόμη πιο χορταστικό, προσθέτοντας και δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) και έχεις ένα τέλειο πρωτινό!

 

6. Μπάρες δημητριακών από τα χεράκια σου
Οι μπάρες δημητριακών είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα σου, ενώ είναι ιδανικές και για σνακ ανάμεσα στα γεύματα, καθώς και μετά το γυμναστήριο. Αντί να πάρεις έτοιμες μπάρες όμως, προτίμησε να τις φτιάξεις με τα χεράκια σου, για να συνδυάσεις και τα superfoods που σου αρέσουν και μην παραλείψεις να προσθέσεις και chia, που χάρη στις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες που περιέχει σε χορτάνει, σου δίνει ενέργεια και σε βοηθά να χάσεις βάρος. Δες συνταγή για μπάρες ΕΔΩ.

 

7. Ντιπάκια με chia
Μπορεί να σου ακούγεται απίστευτο, ωστόσο η chia ταιριάζει πολύ στα ντιπ και τα αλείμματα, από το γουακαμόλε μέχρι το… τζατζίκι! Μην το φοβηθείς, θα δώσει ξεχωριστή γεύση και υφή στα κλασικά ντιπάκια, που θα σου αρέσει πολύ.

 

8. Τραγανή κρούστα για το κρέας και το ψάρι
Αντί να βάζεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις στο κρέας, τα μπιφτέκια και το ψάρι για να κάνουν κρούστα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σπέσιαλ μίγμα που φτιάχνεις με 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο και 1 κουτ. σούπας chia. Η κρούστα που θα δημιουργηθεί εκτός από τραγανή θα είναι και πιο υγιεινή. Για περισσότερη γεύση μπορείς να προσθέσεις στο μίγμα ό,τι μπαχαρικά προτιμάς. Σημείωση, αυτό το μίγμα είναι για κρέας και ψάρι που ψήνονται στο φούρνο και όχι για τηγανητά.

 

9. Ακόμη πιο τραγανά κρακεράκια
Τα κρακεράκια από chia είναι απλά πεντανόστιμα! Τα φτιάχνεις αναμιγνύοντας αγαπημένους σας σπόρους, όπως σουσάμι, ηλιόσπορους και chia φυσικά, σε αναλογία ½ φλιτζάνι σπόροι με 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτεις μυρωδικά της επιλογής σου και τα ψήνεις στον φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ταιριάζουν πολύ και με τα ντιπάκια που είπαμε πριν!

 

10. Χρησιμοποίησε την ως γαρνιτούρα
Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος για να εντάξεις την τσία στη διατροφή σου, από το να την χρησιμοποιήσεις ως γαρνιτούρα σε σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, σε σούπες και όπου αλλού προτιμάς.

Πηγή: www.olivemagazine.gr

| Comment count: 0

Μυρωδικό σχοινόπρασο: Mε φίνο άρωμα... σκορδοκρέμμυδου

Νοστιμεύει και αρωματίζει σαλάτες, σούπες, λευκά κρέατα, ψάρια και άλλες μαγειρικές παρασκευές μας. Το σχοινόπρασο διεκδικεί –δικαιωματικά– τη θέση του στο αρωματικό μας «αρχείο».

Της ιδίας οικογενείας με το σκόρδο και το κρεμμύδι, το chives (τσάιβς) των αγγλοφώνων, ciboulette (σιμπουλέτ) των γαλλοφώνων, το σχοινόπρασο, δηλαδή, είναι πολύ πιο φίνο, εκλεπτυσμένο, έχοντας λίγη γεύση και από τα δύο, εξ ου και γνωστό ως  σκορδοκρέμμυδο. Ταιριάζει σε παρασκευές χωρίς μεγάλη γευστική δύναμη. Οπως οι συγγενείς του, αποδίδει όταν ψιλοκοπεί, γιατί αναπτύσονται οι οσμές, λόγω χημικών αντιδράσεων. Tο όλο ενδιαφέρον είναι στα κυλινδρικά του φυλλαράκια που «κουρεύονται» συστηματικά και ξαναφυτρώνουν.

Αν είστε μερακλήδες, συμφέρει να έχετε γλαστράκια στον κήπο, στο μπαλκόνι ή στην κουζίνα. Τα γλαστράκια μπορούν να προέλθουν από σπόρο ή να τα αγοράσουμε έτοιμα από φυτώρια ή –αν είμαστε τυχεροί– από μεγάλες αλυσίδες.

ΜΥΡΩΔΑΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Συμμετέχει στο μείγμα «φίνα βότανα» (δρακόντειο - εστραγκόν, μυρώνι - σερφέιγ, μαϊντανός), που είναι ιδανικό για ομελέτες και ανακατεργασμένα λευκά τυριά ή αλατισμένο γιαούρτι και ξινόγαλο. Τα λευκά κρέατα, το ψάρι αγαπούν αυτόν τον ευγενή, αλλά και οι σάλτσες, όπως η περίφημη ταρταρική που είναι μαγιονέζα με κάππαρη και σχοινόπρασο ή η βεαρνική.

Εμπλουτίζει σούπες, πατατοσαλάτες, πουρέδες, γενικά κρεμώδη πιάτα αλλά και μια απλή πράσινη σαλάτα με το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο στη σάλτσα. Συντηρείται στην κατάψυξη, στο ξίδι, αλλά και αποξηραμένο. Πριν χρησιμοποιήσουμε το αποξηραμένο το μαρινάρουμε για λίγη ώρα στη σάλτσα της παρασκευής που θα το βάλουμε.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

| Comment count: 0

Τι είναι η ροβίτσα και πώς θα τη μαγειρέψετε

Η ροβίτσα είναι ένα νοστιμότατο όσπριο, λιγότερο δημοφιλές όμως από τα υπόλοιπα όσπρια, που μας αρέσει πολύ, γι αυτό και σας μαθαίνουμε ό,τι αξίζει να ξέρετε γι αυτήν.

Τι είναι
To μέγεθός της είναι μικρό, ίσως και μικρότερο από της φακής, ενώ ξεχωρίζει και για το πράσινο χρώμα της. Στα μεγάλα ατού της, ότι δεν χρειάζεται μούλιασμα αποβραδίς.

Που παράγεται
Η ροβίτσα χρειάζεται ορεινό και άγονο μέρος για να φυτρώσει. Στην Ελλάδα δεν γίνεται εκτεταμένη καλλιέργεια ροβίτσας, αλλά υπάρχουν αρκετοί καλλιεργητές στην Καλαμάτα καθώς και κάποιοι στην περιοχή των Καλαβρύτων (το στιφάδο της ροβίτσας εκεί θεωρείται τοπική σπεσιαλιτέ).

Καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί όμως, γίνεται εισαγωγή από χώρες του εξωτερικού. Αν βρεθείτε σε μαγαζί που πουλάει χύμα όσπρια, ψάξτε την και μαγειρέψτε την εύκολα αφού είναι πεντανόστιμη, ανάλαφρη, γρήγορη στο μαγείρεμα και καλόβολη.

Τι μας προσφέρει
Το μικρούτσικο αυτό όσπριο είναι θρεπτικότατο αφού περιέχει πολλή πρωτεΐνη, σίδηρο, κάλλιο καθώς και πολλές βιταμίνες. Η ροβίτσα είναι ιδανική τροφή για χορτοφάγους, ακόμα και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Πώς θα τη μαγειρέψετε
Μαζί της μπορείτε να φτιάξετε πολλά και νόστιμα πιάτα. Συγκεκριμένα, ταιριάζει πολύ σε μαγειρευτά και σούπες και δίνει πολύ ωραίες, πράσινες βελουτέ καθώς και πουρέ. Επίσης, μπαίνει σε σαλάτες και σε διάφορα κρύα πιάτα και με ροβίτσα μπορείτε φτιάξτε και χορτοφαγικά κεφτεδάκια.

 

Πηγή: www.olivemagazine.gr

| Comment count: 0

10 λόγοι για να τρως κινόα

Μια καινούρια σουπερτροφή που ακούει στο όνομα κινόα. Πολλές οι θρεπτικές ιδιότητες της, τα διατροφικά οφέλη της και πολλαπλοί οι τρόποι κατανάλωσης και ένταξής της στη διατροφή. Πάμε να δούμε 10 λόγους για να τρώμε κινόα.

  1. Είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, συνεπώς ο άθικτος σπόρος της προσφέρει ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού καθώς επίσης καθυστερούν τη διοχέτευση της γλυκόζης στο αίμα.
  2. Χαρακτηρίζεται ως ένα δημητριακό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά η αναλογία πρωτεΐνης και υδατάνθρακα είναι αυξημένη, γεγονός που κατηγοριοποιεί την κινόα ως μια φυτική τροφή που προσδίδει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Δηλαδή, η πρωτεΐνη της κινόας μπορεί να συγκριθεί με την πρωτεΐνη που παίρνουμε από το κρέας, το αυγό, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  3. Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη και αυτό την καθιστά κατάλληλη τροφή για άτομα που υποφέρουν με κοιλιοκάκη, άτομα δηλαδή που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
  4. Παράλληλα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.
  5. Επίσης χαρακτηρίζεται ως μια καλή πηγή ασβεστίου, συνεπώς άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή και χορτοφάγοι μπορούν να επωφεληθούν από το ασβέστιο που προέρχεται από την κινόα και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.
  6. Περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στην κινόα είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε.
  7. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χαρακτηρίζεται ως πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.
  8. Έρευνες έχουν δείξει την προστατευτική της δράση αναφορικά με χρόνιες νόσους όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, παχυσαρκία και καρκίνο του εντέρου. Επομένως η κατανάλωση της κινόας σε εβδομαδιαία βάση είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
  9. Επίσης δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη, γεγονός ενθαρρυντικό για άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλά επίπεδα ολικής και κακής χοληστερόλης.
  10. Μπορεί να μαγειρευτεί πολύ εύκολα, όπως το πλιγούρι, και θα το δείτε να χρησιμοποιείται σε σαλάτες αλλά και σε γεύματα με συνοδευτικά κρέατος, ψαριού, λαχανικών φούρνου ή και ωμών λαχανικών. Σε διάφορα εστιατόρια προωθείτε ως υπερτροφή και κατατάσσεται στα υγιεινά πιάτα με υψηλή θρεπτική αξία.

 

Πηγή: www.mednutrition.gr

| Comment count: 0

Κανέλα οι θεραπευτικές της ιδιότητες

  • Σύμφωνα με την Αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η κανέλα βοηθά να αντιμετωπιστούν οι μυϊκοί σπασμοί, η τάση προς έμετο, η διάρροια, το κρυολόγημα και τα προβλήματα στύσης.
     
  • Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Diabetes UK, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει επίσης στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2.
  • Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, η κιναμμωμαλδεΰδη της κανέλας μπορεί να βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από βακτήρια και μύκητες.
  • Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό της κανέλας (CEppt) μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Νευρολόγος από το Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush υποστηρίζει ότι η κανέλα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική και για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς βοηθά να ανασταλεί η εξέλιξη της νόσου.
  • Μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κατέδειξε επίσης ότι η κανέλα βοηθά τον οργανισμό να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την κατανάλωση λιπαρών.

 

Πηγή: www.onmed.gr